27.12.2023
Afgelopen jaar voerde onze kantoorgenoot Bruno Verdam een procedure tegen de burgemeester van Oisterwijk namens een in Nederland geboren staatloos meisje van vier jaar oud.
Zij heeft vooralsnog haar hele leven in azc’s gewoond, omdat haar familie na vijf jaar nog steeds aan het wachten is op de uitkomst van hun asielprocedure. Ze is van oorsprong Palestijns, maar in Nederland staatloos omdat Nederland Palestina niet als land erkent. Dankzij een internationaal staatloosheidsverdrag kon ze al na haar derde verjaardag opteren voor het Nederlanderschap.
De burgemeester van Oisterwijk zag dat anders, met verwijzing naar de nationale wetgeving. Maar onze nationale wetgeving is dan ook (nog steeds) niet in lijn met de internationale regelgeving op dit punt, ook al trad het relevante verdrag 38 jaar geleden al in Nederland in werking.
Samen met Kees Saarloos van De Brauw Blackstone Westbroek, Yolande Wu en Robin van Oene van ASKV / Steunpunt Vluchtelingen zorgde Bruno dat dit staatloze meisje kreeg waar zij recht op had. Met succes: de rechtbank Zeeland-West-Brabant gaf haar afgelopen maand gelijk. De burgemeester treedt niet in hoger beroep en reikte haar vorige week de Nederlandse nationaliteit uit.
Mocht je meer willen weten:
▪ Het vonnis van de Rb. Zeeland-West-Brabant is hier te lezen:
▪ In het tijdschrift A&MR van Stichting Migratierecht Nederland verscheen afgelopen week een bijdrage van Bruno, waarin hij bespreekt dat ook de nieuwe wetgeving op dit punt nog steeds in strijd is met de internationale wetgeving.
Gespecialiseerd in de ondernemings- en herstructureringspraktijk. Staat (internationale) ondernemingen, investeerders en bestuurders bij, al dan niet bij (dreigend) faillissement. Eerder werkzaam bij de Brauw Blackstone Westbroek, waar hij zich toelegde op corporate litigation en de (internationale) financierings- en herstructureringspraktijk.
Neem contact opPetra Charbon
Petra A. Charbon schreef samen met Jan Trap in het jubileumnummer van ArbeidsRecht.
Het artikel gaat over de zogeheten Van Kalmthout-leer, die beoogt ‘vluchten in ziekte’ van met ontslag bedreigde bestuurders te voorkomen. Het artikel is hier te vinden:
https://lnkd.in/eejvitav
Op de Dag van de Persvrijheid heeft Villamedia een belangrijk artikel gepubliceerd van onderzoeksjournalist Stella Braam. In het artikel deelt Braam haar reactie op het klachtenrapport van 30 april jl., dat zij ontving van directeur-generaal van de AIVD, Erik Akerboom, naar aanleiding van haar klacht.
Het is alleen mogelijk een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als er in de arbeidsovereenkomst een (extra) motivering staat in dit verband. In die motivering moeten de zwaarwegende bedrijfsbelangen staan die de werkgever heeft om 'deze specifieke werknemer' aan 'dit specifieke concurrentiebeding' te binden. Een algemene, bedrijfsbrede motivering volstaat dus niet.