Zoek binnen de Bergh Stoop & Sanders websiteken

De vergaande gevolgen van een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer

23.08.2017

In Nederland bestaat de unieke mogelijkheid om de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam te verzoeken een onderzoek te gelasten naar de gang van zaken bij en het beleid van een rechtspersoon. Een enquêteprocedure kan conflictsituaties tussen de organen van de rechtspersoon (aandeelhouders, bestuurders, raad van commissarissen) oplossen en impasses voorkomen. Ook kan de enquête een voorbode zijn voor een aansprakelijkstelling van het bestuur of de raad van commissarissen als zij verantwoordelijk zijn voor het wanbeleid.

De Ondernemingskamer kan hierbij vergaande, tijdelijke maatregelen treffen (de onmiddellijke voorzieningen). Hierbij valt te denken aan de schorsing van het bestuur, benoeming van bestuurders of commissarissen en de overdracht van aandelen aan een beheerder. Lees meer over de enquêteprocedure en de onmiddellijke procedures in dit artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/18/dag-ik-kom-even-de-leiding-over-uw-bedrijf-overnemen-12584340-a1570419

Bergh, Stoop & Sanders adviseert regelmatig over en staat partijen bij in enquêteprocedures. Bent u betrokken bij een zaak bij de Ondernemingskamer of wilt u een enquête verzoeken, dan kunt u contact opnemen met Aad Stoop of Caspar Scholten.

Meer nieuws

Artikel Martha Visser en Auke van Hoek in het Maandblad voor Vermogensrecht

Bergh Stoop & Sanders breidt uit

The Mobile Company gets acquired by Apadmi

Caspar Scholten

Caspar Scholten bespreekt nieuwe noot voor de JOR – Matigingsgronden bij bestuurdersaansprakelijkheid zijn limitatief

Caspar Scholten